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Section 5 - Scrutiny rules 
 
  
 
4.5.97 Public questions  
 
4.5.98 A period of up to 15 minutes will be allocated for questions and supplementary 

questions from members of the public who live or work in Herefordshire. This 
period may be varied at the discretion of the chairperson. 

 
4.5.99 A question may only be asked if notice has been given by delivering it in writing 

to the monitoring officer, Herefordshire Council, County Offices, Plough Lane, 
Hereford, HR4 0LE or by email (councillorservices@herefordshire.gov.uk) to the 
monitoring officer no later than 5.00pm three clear working days before the day of 
the meeting (e.g. 5.00pm on a Monday where the meeting is on a Friday). Each 
question must give the name and address of the questioner (although only the 
name and town will be published) and identify who the question is addressed to. 
Copies of all accepted questions and answers shall be published on the council 
website before the start of the meeting and shall be made available to the public 
attending the meeting. 

 
4.5.100 Questions will be answered in the order in which they are received. 
 
4.5.101 A member of the public may submit only one question at any meeting of the 

council. 
 
4.5.102 The monitoring officer is authorised to reject a question in accordance with the 

following criteria:  
 

(a) it is longer than 140 words; 
(b) it is in multiple parts; 
(c) it is not about a matter for which the council has a responsibility or which affects 

Herefordshire  
(d) where a question is asked at a meeting other than full Council not relating to 

the function of the committee or an item of the agenda;  
(e) it is defamatory, frivolous or offensive;  
(f) it is substantially the same as or similar to a question which has been put at a 

meeting of Council, a committee of council, or cabinet in the past six months;  
(g) it requires the disclosure of confidential or exempt information or relates to an 

identifiable individual; 
(h) it is from a council employee and the question is connected to their 

employment; or 
(i) it relates to a planning application or licensing application.  

 
 
4.5.103 If a question is rejected, the person who submitted it will be notified in writing 

before the meeting and given the reasons for the rejection. 
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4.5.105 Where a question is accepted but it is directed at the incorrect meeting because 
of criteria (d) above. The Monitoring Officer is authorised to direct the question to 
the correct meeting. 

 
4.5.106 A questioner who is present at the meeting may, at the discretion of the 

chairperson, also put one supplementary question without notice. A 
supplementary question must arise directly out of the original question or the 
reply. The chairperson may reject a supplementary question on any of the 
grounds in 4.4.102 above, or if the question takes the form of a statement or 
more than a minute to ask.  

 
4.5.107 Where more than one person wishes to raise the same issue or question, they 

shall be asked to agree a spokesperson to speak on that issue. If they cannot 
reach such an agreement, the chairperson may restrict the number of questions 
on that issue. 

 
4.5.108 Answers to public questions 
 
4.5.109 Answers to accepted questions will be published before the start of the meeting.  

An answer to a supplementary question will be provided by either the chairperson 
or the cabinet member to whom the question was put or his/ her nominee. 

 
 If the question is asking for an item to be considered for future inclusion in the 
work programme the questioner will be advised by the chairperson that they will 
be informed of the outcome of the committee’s consideration of the request once 
it has been considered as part of the overall work programme prioritisation.   
 
If the question is asking for a substantive answer to a question the cabinet 
member for the area will be invited to attend the scrutiny meeting, if the 
questioner confirms that they wish to ask a supplementary question at the 
meeting. 
 
The answer from the cabinet member may be either a direct oral answer, a 
referral to an existing publication, or if the question requests service information a 
referral to an officer to respond in writing. If the reply cannot conveniently be 
given orally, if the cabinet member to whom the question is put is absent, or the 
time allowed for public questions has expired, a written answer will normally be 
provided within ten working days of the meeting. A record of all questions, 
supplementary questions and answers provided whether orally or in writing will 
be published on the website as an appendix to the minutes of the meeting. 

 
4.5.110 Unless the chairperson decides otherwise, no discussion will take place on any 

question or a supplemental question 
 

4.5.111 Questions from members 
 
4.5.112 A period of up to 15 minutes will be allocated for questions and supplementary 

questions from members of the council who are not members of the committee. 
This period may be varied at the discretion of the chairperson. 

 

Formatted: Indent: First line:  0 cm



 
 

 

 
 

Part 4 – Procedure Rules 
Updated: 6 August 2018 

4.5.113 A member may ask the chairperson a question relating to a matter of the agenda 
or otherwise within the remit of the committee only if notice has been given by 
delivering it in writing or by email (councillorservices@herefordshire.gov.uk) to 
the monitoring officer no later than 5.00pm three clear working days before the 
day of the meeting (e.g. 5.00pm on a Monday where the meeting is on a Friday); 
or. 

 
4.5.114 The monitoring officer is authorised to reject a question in accordance with the 

following criteria:  
(a) it is longer than 140 words; 
(b) it is in multiple parts; 
(c) it is not about a matter for which the council has a responsibility or which affects 

Herefordshire  
(d) where a question is asked at a meeting other than full Council not relating to 

the function of the committee or an item of the agenda;  
(e) it is defamatory, frivolous or offensive;  
(f) it is substantially the same as or similar to a question which has been put at a 

meeting of Council, a committee of council, or cabinet in the past six months;  
(g) it requires the disclosure of confidential or exempt information or relates to an 

identifiable individual; 
(h) it is from a council employee and the question is connected to their 

employment; or 
(i) it relates to a planning application or licensing application.  

 
 
4.5.115  If a question is rejected, the member who submitted it will be notified in writing 

before the meeting and given the reasons for the rejection. 
 
4.5.116  A member who has put a question in person may, at the discretion of the 

chairperson, also put one supplementary question without notice. The same 
procideprocedure for public questions will be followed.  to the member who has 
replied to the original question. A supplementary question must arise directly out 
of the original question or the reply. The chairperson may reject a supplementary 
question on any of the grounds in 4.5.114 above, or if the question takes the form 
of a statement, or more than a minute to ask. 

 
4.5.117 An answer to an accepted question will be published prior to the meeting.  The 

answer to a supplementary question will be provided by the member to whom the 
question was put or their nominee. The answer may be either a direct oral 
answer, a referral to an existing publication, or if the question requests service 
information a referral to an officer to respond in writing.  If the question is asking 
for an item to be considered for future inclusion in the work programme the 
questioner will be advised that they will be informed of the outcome of the 
committee’s consideration of the request once it has been considered as part of 
the overall work programme prioritisation.  If the reply cannot be conveniently 
given orally, if the questioner or the member to whom the question is put is 
absent, or the time allowed for councillors’ questions has expired, a written 
answer will normally be provided within ten working days of the meeting. A record 
of all questions, supplementary questions and answers provided whether orally or 
in writing will be published on the website as an appendix to the minutes of the 
meeting.  
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